/ Министерство на здравеопазването
„20 центъра за спешна медицинска помощ получават 28 оборудвани линейки 4х4, тип В. Това са последните линейки по договора със „Ситроен“, по който за нуждите на спешна помощ закупуваме общо 78 санитарни автомобили 4х4, тип Б. От всички 400 санитарни автомобили, предвидени по проекта, доставени вече са 220 общо. Целта ни е до края на м. ноември 2021 г. всички автомобили да са предадени на спешните екипи в страната“, посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов при предаването на линейките днес, 12 октомври, в Божурище, съобщиха от здравното министерство.

Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие (ЕФРР), чрез  Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020, с общ бюджет 163 897 815,62 лв. и срок на изпълнение до 23.10.2021 г.

нови линейки
Министерство на здравеопазването


Припомняме, че Министерството на здравеопазването има сключени три договора за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на общо 358 санитарни автомобила. 

До дни предстои да бъде обявена и последната процедура - за закупуване на 42 високопроходимите линейки, за което Министерският съвет отпусна допълнителни 2,5 млн. лв. 

Всички линейки разполагат с пълен комплект медицинско оборудване за оказване на спешна помощ, като гаранционният срок на автомобилите и апаратурата е 5 години.

нови линейки
Министерство на здравеопазването


Големият инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ се реализира на територията на цялата страна, като освен закупуването на 400 санитарни автомобила, са предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Отделна дейност по проекта предвижда модернизирането на всички помещения в структурите на спешната помощ с нови оборудване и обзавеждане.

Чрез реализиране на дейностите по проекта ще се осигури подходяща и ефективна здравна инфраструктура, допринасяща за подобряване на качеството и безопасността при оказване на медицинската помощ и за осигуряването на равнопоставен достъп до качествена медицинска помощ при спешни състояния в съответствие с най-добрите европейски практики и изисквания.

 

нови линейки
Министерство на здравеопазването



Нови линейки 4х4, тип В, днес получиха:

- ЦСМП – Благоевград (за нуждите на ФСМП – Благоевград) – 1 бр.;

- ЦСМП – Бургас (за нуждите на ФСМП – Бургас) – 1 бр.;

- ЦСМП – Варна (за нуждите на ФСМП – Варна) – 1 бр.;

- ЦСМП – Велико Търново (за нуждите на ФСМП – Велико Търново) – 1 бр.;

- ЦСМП – Видин (за нуждите на ФСМП – Видин) – 1 бр.;

- ЦСМП – Враца (за нуждите на ФСМП – Враца) – 1 бр.;

- ЦСМП – Габрово (за нуждите на ФСМП – Габрово) – 1 бр.;

- ЦСМП – Кърджали (за нуждите на ФСМП – Кърджали и ФСМП – Кирково) – 2 бр.;

- ЦСМП – Кюстендил (за нуждите на ФСМП – Кюстендил) – 2 бр.;

- ЦСМП – Ловеч (за нуждите на ФСМП – Ловеч и ФСМП - Луковит) – 2 бр.;

- ЦСМП – Монтана (за нуждите на ФСМП – Монтана) – 1 бр.;

- ЦСМП – Пловдив (за нуждите на ФСМП – Пловдив и ФСМП - Брезово) – 2 бр.;

- ЦСМП – Русе (за нуждите на ФСМП – Русе) – 1 бр.;

- ЦСМП – Сливен (за нуждите на ФСМП – Твърдица) – 1 бр.;

- ЦСМП – Смолян (за нуждите на ФСМП – Смолян, ФСМП - Доспат и ФСМП - Неделино) – 3 бр.;

- ЦСМП – София град (за нуждите на ФСМП – София град) – 3 бр.;

- ЦСМП – София област (за нуждите на ФСМП – Сливница) – 1 бр.;

- ЦСМП – Стара Загора (за нуждите на ФСМП – Стара Загора) – 1 бр.;

- ЦСМП – Търговище (за нуждите на ФСМП – Антоново) – 1 бр.;

- ЦСМП – Ямбол (за нуждите на ФСМП – Ямбол) – 1 бр.;