/ Снимка: Дарик, архив
си тръгна по обяд от съдебната зала и не чу присъдата
Нападателите на 72-годишната Марийка Илиева, сестра на Кирил Рашков, получиха тежки присъди, съобщи 24 часа.

За виновни бяха признати Йордан Станчев, на който бе даден 7 г. затвор, Марин Петров като извършител -12 г. ефективно, и Александър Кочев като помагач и подбудител - 9 години. Александър Данев, който е един от обвиняемите, беше оправдан от магистратите.

Тримата осъдени трябва да платят и близо 450 000 лв. на баба Марийка за задигнатата от нея плячка, изразяваща се в пари, злато и скъпоценности.

Сестрата на Цар Киро си тръгна по обяд от съдебната зала и не чу присъдата. През цялото време тя гледаше с  отвращение крадците, които я пребиха и ограбиха на 27-и срещу 28 май 2017 г. в къщата й в пловдивското село Йоаким Груево.

Йордан Станчев бил далечен роднина на ограбената. Според обвинението в нощта на нападението той не е влизал в дома на Марийка, а  бил отвън в колата и чакал извършителите Марин Петров, Александър Кочев  с плячката. Те били с маски, удряли с юмруци бабата, вързали й ръцете и очите и я проснали на земя
Марийка Илиева

Първо пребили 46-годишния племенник на Марийка, а след това зашеметили и нея. Започнали да ровят и открили богатствата й в кутии от шоколадови бонбони. Били пълни със златни монети, кехлибарени топчета, синджири с висулки, златна корона с червен камък по средата, гердани, обеци, пръстени. Имало 40 златни английски лири и френски наполеони. Част от заграбеното продали в заложна къща.

По време на съдебните заседания купувачът обясни, че златните монети, които му предложили, били с много висок карат - 21,66. Никой от тримата не се призна за виновен. Решението подлежи на обжалване пред по-горна инстанция.