коронавирус дарение помощ
коронавирус дарение помощ / iStock/Getty Images
На задължителна домашна изолация подлежат потвърдените случаи на COVID-19 - лица без симптоми, т.е. такива, които са контактни или установени в хода на епидемичното проучване, както и лица с леки клинични оплаквания (телесна температура < 38 градуса, кашлица, неразположение, хрема, възпалено гърло, стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане и/или диария, без промени в психичния статус, т.е. объркване или летаргия, и без придружаващи хронични заболявания или имунокомпрометиращи състояния и др.).

Ананиев определи болниците, които да извършват лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19

На карантина за срок от 28 дни, считано от датата на изписването от лечебно заведение, подлежат и всички, при които е бил потвърден случай на COVID-19 и заради това са били настанени в болница, съобщи Министерството на здравеопазването.

Още 17 заразени с коронавирус у нас

В новата заповед на здравния министър се казва още, че на основание чл. 60, ал. 1, във връзка с чл. 74 от Административнопроцесуалния кодекс се разпорежда предварително изпълнение на заповедта с цел осигуряване живота и защита на здравето на гражданите. Мерките, посочени в настоящата заповед, се предприемат с цел ограничаване разпространението на епидемията от COVID-19.