27-годишна бе пометена от лавина край Банско
27-годишна бе пометена от лавина край Банско / netinfo
Жена на 27 години от София бе пометена от лавина в Пирин планина в местността Ечмище, но се отърва само със счупена подбедрица. Това съобщиха от базата на Планинската спасителна служба (ПСС) в Банско.

Момичето бе намерено около час след инцидента, затрупано в снега. В акцията са се включили около 20 планински спасители и три лавинни спасителни кучета. Още един младеж, български гражданин, е бил завлечен от падналата снежна маса, но той не е пострадал.

В района, където е тръгнала лавината, е имало и трети човек – гръцки гражданин, който е останал встрани и е невредим, уточниха от ПСС – Банско. Няма други пострадали.

Дежурните планински спасители в Банско на два пъти бяха вдигани под тревога през този ден. Първият път ливанец-сноубордист предизвика падане на лавина, също в местността Ечмище, но се отърва невредим.

В този район преди две години имаше лавини с два смъртни случая. От ПСС за пореден път призоваха любителите на белите спортове да спазват правилата и забраните и да не рискуват както собственото си здраве и живот, така и здравето и живота и на останалите туристи и посетители на планината.