/ БТА
Точно преди 27 години в България започват протести, предизвикани от резкия скок на инфлацията. В нощта на 10 срещу 11 януари 1997 г. протестите ескалират и граждани щурмуват парламента.

Протестиращите искат да предотвратят съставянето на ново правителство на БСП, след като парламентът приема оставката на министър-председателя Жан Виденов на 28 декември 1996 г. и по конституция БСП има право на нов опит за съставяне на правителство.

В 37-ото Народно събрание се провежда извънредно заседание за приемане на "Декларация за спасение на България", внесена в парламента на 19 декември 1996 г. от СДС. Парламентарната група на Демократичната левица отменя пет от шестте текста в декларацията на СДС и ги заменя със свои предложения. СДС настоява тя да се гласува изцяло, или да се приеме, или да се отхвърли. Демократичната левица, която има мнозинство, започва да гласува променената декларация абзац по абзац. Депутатите на СДС напускат парламента и се присъединяват към протестиращите пред сградата.

Председателят на СДС Иван Костов обявява пред храм-паметника "Св. Александър Невски" национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение до постигането на искането за предсрочни парламентарни избори. Сградата на парламента е нападната и окупирана от протестиращите, които около 4.00 ч. на 11 януари са разпръснати от полиция, спецчасти и вътрешни войски, а блокираните в сградата на парламента депутати са изведени.

Страната остава блокирана до 4 февруари, когато БСП връща мандата и е постигнато съгласие за предсрочни парламентарни избори. Малко след това премиер на страната става опозициионният до тогава лидер Иван Костов.
БТА