25 партии и организации ще подкрепят протеста „България не е Биг Брадър
25 партии и организации ще подкрепят протеста „България не е Биг Брадър / netinfo
25 партии и организации ще подкрепят протеста „България не е Биг брадър"
24984
25 партии и организации ще подкрепят протеста „България не е Биг брадър"
  • 25 партии и организации ще подкрепят протеста „България не е Биг брадър"

Повече от 25 партии и организации са заявили, че ще подкрепят протеста „България не е Биг Брадър", който ще се проведе в четвъртък от 11 часа на площад „Народно събрание". Причината за протеста е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения.

Промените предвиждат пряк достъп на МВР до данни за комуникацията на българските граждани, осъществена през Интернет и чрез мобилните им телефони.

Една година след протестите пред Народното събрание, довели до сбивания между протестиращи и полиция, обединен щаб от партии извън парламента и неправителствени организации подготвя нов митинг. Основното искане на негодуващите е МС да оттегли законопроекта за промени в Закона за електронните съобщения и той да бъде определен като противоконституционен.

Асен Генов, организатор на протеста от партия „Зелените": „Този пакет, както в момента съществува предложение, ние искаме той да бъде оттеглен, да слезе от дневния ред на Народното събрание".

Според Минчо Спасов от НДСВ основният проблем на МВР не е недостатъчният достъп до информация, а нейното изтичане от полицията към престъпния свят

„И сега МВР има напълно достатъчен властови юридически ресурс и технически, бих добавил, ресурс, за да се бори ефективно с престъпността. Проблемът е, че вместо информацията, която се събира с този инструментариум, да се използва за борба с престъпността, тя изтича от МВР към престъпниците", добави още Минчо Спасов.  

Организаторите обещаха, че шествието ще бъде мирно, като ще бъдат взети мерки срещу всякакви опити за хулигански прояви и вандализъм.

БСП определи планирания за четвъртък протест срещу промените в Закона за електронните съобщения като напълно обоснован. От левицата настояват да се заложи 6-месечен срок за съхраняване на изисканите трафични данни от мобилните оператори.  

Според социалистите разрешение за изискването им трябва да се дава не от районния, а от окръжния съд, а санкциите при изтичане на информация да се повишат. БСП предлага да има регистри на изисканите разрешения и до 24 часа човек, за когото е имало такова разрешение, да бъде уведомен за това.