25 измами по програма САПАРД разследва ОЛАФ в България
25 измами по програма САПАРД разследва ОЛАФ в България / снимкa: DarikNews, Юлиана Николова

ОЛАФ разследва 25 случая на измами с пари от Програма САПАРД. Всичките са свързани с мрежа от 60 български, чужди и офшорни фирми, сред които и бизнесменът Марио Николов, подсъдим за източване на близо 8 млн. евро от САПАРД. Това съобщи Елизабет Шпербер, ръководител на звеното в ОЛАФ, което разследва измамите по САПАРД на семинар, организиран от Клуб „Журналисти срещу корупцията” и Прокуратурата на Република България.

 

Елизабет Шпербер заяви, че проблемите на България са свързани с корупцията по високите етажи на властта във всички пластове на политиката и администрацията, спонсориране на политически лица от заподозрени и неизползване на независимостта на съдебната система. Тя посочи още, че има връзки между извършители на престъпления и представители на висш държавни органи.

 

Шпербер даде пример с Марио Николов, пуснат под парична гаранция от 500 евро, при положение, че се разследва за източване на 8 млн. евро. Тя разкри схемата на Николов: първоначално машината, произведена още в Германската демократична република, която не съществува от 20 г., е продадена за 14 000 евро от българска на ирландска фирма, после ирландската фирма я продава на германска за 98 000 евро, а германската я продава обратно на българска за 340 000 евро. По трасето има офшорна  компания, която скрива плащането, а накрая бенефициента получава и субсидия от САПАРД.

 

Шпербер съобщи, че Марио Николов принадлежи към мрежа от 60 български, чужди и офшорни фирми в трети страни за различни незаконни дейности, за които се говори, че имат тесни връзки с българското правителство, и са свързани с  данъчни измами, фалшиви документи, пране на пари и незаконен внос на месо. „До миналата седмица я наричахме „Групата Николов – Стойков”, но миналата седмица ни се каза, че Стойков не се разследва за САПАРД, а се гледа под лупа за други неща”, добави още Шпербер, но уточни, че трябва да се провери и докаже дали наистина двамата нямат връзка.