24 носители на вируса на СПИН в Пловдив
24 носители на вируса на СПИН в Пловдив / netinfo

От началото на годината в Пловдив са регистрирани 24 носители на вируса на СПИН, съобщи началникът на Кожния диспансер д-р Елена Дякова. Тя уточни, че за други 10 случая се чака потвърждение от Централната лаборатория в София.

От началото на 1991 година в Пловдивска област са регистрирани 91 вирусоносители на СПИН, от които 12 са починали, каза още д-р Дякова. 162-ма души са посетили Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН през последната седмица, съобщи д-р Милена Коларова от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.

От началото на годината тест са си направили общо 3 337 мъже и жени. Най-възрастният посетител е бил 72- годишен мъж, който се е изследвал след сексуален контакт с проститутка. Кабинетът се посещава и от малолетни ученици, които признават, че вече водят полов живот, посочи д-р Коларова.

Най-голям риск от заразяване със СПИН има при аналния секс, а най-малък при практикуването на орални техники. Кабинетът се посещава и от хомосексуални двойки, както и от родители, които идват заедно с децата си, каза още д-р Коларова.