/ Прокуратура на Република България
В землището на село Рупци в силажни ями са били загробени 210 тона опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране. Това стана ясно след приключване на действията по разследването на открития загробен опасен отпадък в землището на селото, съобщават от прокуратурата.

Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на село Рупци.

опасен отпадък Рупци
Прокуратура на Република БългарияПредприетите действия по разследването са в рамките на образуваното досъдебно производство от Специализираната прокуратура за организирана престъпна  група, създадена с користна цел, с участието на длъжностни лица, по което привлечени като обвиняеми са Атанас Бобоков, Пламен Бобоков, бившият зам. министър на околната среда и водите Красимир Живков, както и други длъжностни лица от различни търговски дружества.

През месец юли в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг. 
 

опасен отпадък Рупци
Прокуратура на Република България


Действията по разследването продължават. Предстои да се извърши допълнителен оглед на площадки и помещения, разположени и в индустриалната зона в гр. Плевен, в които също са открити огромни количества опасни отпадъци, предмет на разследване по същото дело.
 

опасен отпадък Рупци
Прокуратура на Република България