208 деца са спасени от изоставяне през 2012 г.
208 деца са спасени от изоставяне през 2012 г. / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
208 деца са спасени от изоставяне през 2012 г.
64994
208 деца са спасени от изоставяне през 2012 г.
  • 208 деца са спасени от изоставяне през 2012 г.

Всички деца в България трябва да получат както медицинска, така и социална грижа. Това е призивът на принц Едуард, обяви британският посланик у нас Джонатан Алън по време на посещение на британското кралско семейство в столичната Първа АГ болница „Света София".

Само за 2012 година чрез проектите на фондация „За нашите деца" е предотвратено изоставянето на 208 деца, 183 от които са на възраст под три години. Стана ясно по време на обявяването на резултатите от дейността на фондацията, което се състоя пред принц Едуард и принцеса Софи. Фондацията финансира дейността си основно благодарение на благотворителността на британското кралско семейство.

117 са новородените български деца, които са останали в семействата си и не са били изоставени благодарение на съвместния проект на столичната Първа АГ болница и фондацията, чието начело е още преди 8 години.

Вече има договори с 68 общини за закриване на специализираните домове за изоставени деца, допълни социалният министър Хасан Адемов по време на визитата на британското кралско семейство в болницата.

Според Адемов оттук нататък усилията на повереното му ведомство ще бъдат насочени към разнообразяване на социалните услуги, които се предоставят в общността и това определено ще рефлектира положително върху начина, по който ще бъдат обгрижвани и децата с увреждания.