2000 плаката показват в Крумовград какво е противотанкова мина
2000 плаката показват в Крумовград какво е противотанкова мина / снимка: БГНЕС
2000 плаката показват в Крумовград какво е противотанкова мина
24177
2000 плаката показват в Крумовград какво е противотанкова мина
  • 2000 плаката показват в Крумовград какво е противотанкова мина

2000 цветни плаката със снимка на противотанковата мина 7-62, взривателя и частите й изпраща Министерството на отбраната в община Крумовград. Предполага се, че това е устройството, което в събота причини смъртта на трите деца в социалния комплекс там. В дома на парнаджията му Хамди Али, който им го е дал, бяха намерени още боеприпаси. Не е изключено такива да се пазят и в други домове в Крумовград и района, коментира днес заместник-министърът на отбраната Валентин Радев, който вчера бе на проверка там.
 
„Внимание! Опасно, не пипай" е изписано на предупредителния плакат, в който са посочени и първите мерки, които трябва да бъдат предприети от гражданите, ако попаднат на такива боеприпаси, както и телефонните номера, на които да сигнализират.

От общинската администрация в Крумовград все още не са получили плакатите, но са създали организация те да бъдат размножени на ксерокс и разпространени във всяка една от махалите на района, увери кметът Себихан Мехмед. Очаква се до края на деня плакатът да пристигне в града, който вчера бе в траур, заради нелепата смърт на трите момчета в социалния комплекс.

Около 450 са махалите в община Крумовград. На територията на бившето военно поделение там, закрито през 1999-2000 г., при проверка от Министерството на отбраната вчера боеприпаси не бяха намерени, потвърди и кметът. То е разположено на 133 дка площ и прехвърлено през 2005 г. на общината. Рушащите се сгради се охраняват и външни лица не се допускат, увери Себихан Мехмед.

В Хасково продължава проверката на архивите от крумовградското поделение. Целта на екипа от военното министерство е да установи дали взривното устройство, причинило смъртта на децата, е било на закритото поделение в Крумовград, или не. Очаква се това да стане ясно най-рано утре сутрин, коментира за „Дарик" заместник-министърът на отбраната Валентин Радев