20 одобрени проекта за комуникационна стратегия
20 одобрени проекта за комуникационна стратегия / netinfo

Общата сума за реализирането на Комуникационната стратегия за присъединяването на България към ЕС възлиза на 1 915 800 лева, като от тях 55 хиляди лв. са отделени за министъра по европейските въпроси.

От 107 получени предложения за проекти във връзка с изпълнението на Комуникационната стратегия, са одобрени 20. Това обяви Албена Воденичарова, директор на Дирекция “Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация” към Министерство на външните работи.

Бюджетът за изпълнението на одобрените 20 проекта е 447 390 лв. Светла Стоянова, началник отдел “Европейска комуникация” в Дирекция “Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация” обясни, че проектите са избрани от 7-членна комисия и 11 независими експерти.

186 хиляди лева са предвидени за реализирането на мероприятия във Франция, Холандия, Германия и Австрия, във връзка с ратифицирането на договора за присъединяване на България към Европейския съюз. До момента от тази сума са изхарчени 24 хиляди лева за организирането на 2 фотоизложби.

Светла Стоянова обясни, че отпуснатите бюджети за изпълнението на всеки един от проектите са по-ниски от заявените от авторите на проектите. По време на изпълнение на проектите МВнР ще извършва мониторинг.

Критериите, по които са избрани проектите, били най-вече дали те отговарят на предварително обявената цел, дали са дефинирани целевите групи, към които са насочени и как мероприятията ще влияят на целевите групи. Сред неизбраните проекти има такива, които са с прекалено висок бюджет, който включва високи хонорари за изпълнителите на проекта или много голям административен състав.