20 лв. за спешен пациент дава МЗ
20 лв. за спешен пациент дава МЗ / netinfo

Министерството на здравеопазването ще плати по 20 лева на болницата за пациент, на когото е оказана неотложна помощ, но не е хоспитализиран. За това са се договорили директорите на болниците и здравното министерство.

Министър Радослав Гайдарски съобщи, че цената е усреднена. Парите ще бъдат изплатени със задна дата за първата половина на годината и ще ги получат и държавните, и общинските болници. Тези 20 лева покриват разходите по установяване диагнозата на пациента и на това какви ще бъдат по-нататъшните действия на екипите на болниците. Министърът на здравеопазването уточни, че ще бъде незаконно, ако в спешен кабинет на болница поискат от пациента да си доплати за гипсиране.

Здравното министерство отчете, че държавните и общинските болници в България се стабилизират финансово и загубите им намаляват. Според данни на министерството от началото на годината досега болниците не са натрупали нови дългове. Продължава да се търси вариант за погасяване старите дългове на болничните заведения от 2002 година досега.