20 години затвор за убиеца на треньора по акробатика Лилян Александров
20 години затвор за убиеца на треньора по акробатика Лилян Александров / снимка: DarikNews.bg, Габрово

20 години лишаване от свобода за убиеца на треньора по спортна акробатика и батут Лилян Александров постанови Габровски окръжен съд. Магистратите признаха за виновен друг спортен деятел - 46 годишния Милен Иванов за виновен в това, че на 21 март 2011 г., в 19.50 ч., пред жилището на треньора го умъртвил умишлено, като го застрелял с пет куршума. Съдебният състав оправда подсъдимия по предявеното обвинение, че е извършил престъплението със средство, опасно за мнозина.

Магистратите постановиха още обвиняемият да заплати обезщетение за причинени неимуществени вреди в резултат на извършеното престъпление по 150 000 лв., заедно с лихвата, на съпругата на Лилян Александров и двамата му сина.

Присъдата е подписана с особено мнение от съдебния заседател Бонка Тихова, която е преценила, че доказателствата не са достатъчни и ще изложи своите мотиви впоследствие.

Според председателя на съдебния състав Благовеста Костова при определяне на присъдата е даден превес на смекчаващи вината обстоятелства и затова не е постановено лишаване от свобода до живот, каквото е било искането на прокуратурата. Магистратите подчертаха, че подсъдимият е лишил две деца от техния баща, но и самият той има деца, които имат нужда от баща.

Окръжният прокурор Милчо Генжов определи присъдата като обективна. Той заяви, че ще отстоява мнението си за доживотна присъда, с един протест пред следващата инстанция.

Съпругата на Лилян Анна Александрова нарече решението на съда, акт на справедливост.

Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред Апелативен съд Велико Търново.

Още новини от Дарик