20 души протестираха срещу полицейските репресии
20 души протестираха срещу полицейските репресии / снимка: Sofia Photo Agency, архив: Юлиана Николова
20 души протестираха срещу полицейските репресии
63249
20 души протестираха срещу полицейските репресии
  • 20 души протестираха срещу полицейските репресии

Около 20 души се събраха на протест срещу полицейските репресии в градината до Министерството на вътрешните работи. Участниците се обявиха против действията на МВР по време на скорошните протести, подслушването и записването на лични данни.

Събитието беше организирано от гражданско движение „Освобождение" и партия „Другата България".

Протестът започна в 12.00 часа в градинката „Свети Седмочисленици". Въпреки че бяха малко, протестиращите бяха шумни и отправиха исканията си посредством мегафони. В МВР пък беше внесено искане за извършване на гражданска проверка на законосъобразността на действията на служителите на Министерството, които са подслушвали и събирали лични данни, включително и на журналисти.

„Лозунгът на протеста е: „Не на МВР репресиите срещу протестиращи журналисти". Фиксираме побоищата, които бяха на 19-и, полицаи ни спираха, взимаха ни данните, слагаха ги в някакви черни тефтери. Искаме да знаем къде отиват тези данни. Настояваме да бъде извършена гражданска проверка на законосъобразността на действията на МВР по отношение на проследяване, подслушване, записване на лични данни на гражданите и въвеждането им в масив на МВР за последващо използване", заявиха недоволните.

Протестиращите се заканиха, че следващата седмица отново ще излязат на птротест, този път с искания за оставка на министъра на вътрешните работи Петя Първанова, в случай, че проверката не бъде осъществена в едноседмичен срок.