/ Георги Димитров
Заупокойна молитва за 20 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена на гроба на Негово Светейшество, който е при митрополитската катедрала "Св. великомъченица Неделя" в София.

Траурната служба се водеше от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) - Врачанският митрополит Григорий.

Преди това, в храма "Св. Марина" в двора на Софийската митрополия, отслужихме панихида, след която дойдохме до гроба на Негово Светейшество и отслужихме трисагий - заупокойна молитва, защото днес се навършват 20 дни от кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, каза наместник-председателят на Светия синод на БПЦ-БП Врачанският митрополит Григорий.

Георги Димитров

Георги Димитров

Той уточни, че заупокойната молитва на гроба на Негово Светейшство беше отслужена в съслужение с главния секретар на Светия синод Мелнишкия епископ Герасим, с двамата софийски викарни епископи - с Белоградчишкия епископ Поликарп и с Велбъждския епископ Исаак, с ректора на Софийската духовна семинария епископ Пахомий, с отец Николай Георгиев - предстоятел на митрополитския катедрален храм "Св. великъмъченица Неделя", и със столични духовници.

На службата присъстваха също преподаватели от Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", начело с декана доц. д-р Ивайло Найденов.
Бяха дошли и много вярващи, за да почетат паметта на българския патриарх Неофит на неговия гроб.

На 40-ия ден от кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит ще има богослужение в митрополитската катедрала "Св. Неделя" и се очаква в него да участва целият Свети синод, каза наместник-председателят на БПЦ-БП Врачанският митрополит Григорий.

Георги Димитров

Георги Димитров

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той почина на 13 март в 22:22 ч. след продължително боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) вследствие на многоорганна недостатъчност.  

На заседанието на 19 март на Светия синод, съгласно член 42, алинея първа от Устава на Българската православна църква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП, единодушно беше избран Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това каза тогава пред журналисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на БПЦ-БП.

Той уточни, че наместник-председателят на Светия синод ще изпълнява и задълженията на Софийски митрополит.

Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ) заседава тогава, за да бъде избран наместник-председател на БПЦ-БП, който в следващите четири месеца да ръководи църквата, докато бъде избран новият български патриарх.

В същия ден Светият синод реши на 30 юни 2024 г. да бъде свикан Патриаршески избирателен църковен събор за избор на нов български патриарх. На 20 юни тази година да бъде свикано нарочно заседание на Светия синод на основание член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат избрани трима епархийски митрополити - кандидати за патриаршеския престол, които отговарят на изискванията по член 40 от Устава на Българската православна църква - Българска патриаршия, беше решено също на 19 март от Светия синод.

Георги Димитров

Димитрина Ветова/БТА