20 000 евро е взел като подкуп задържаният прокурор от ВКС
20 000 евро е взел като подкуп задържаният прокурор от ВКС / cнимка: Sofia Photo Agency

Емил Милев от Сливница е прокурорът, който е бил изнудван от прокурора от Върховната касационна прокуратура Ангел Дончев, който вчера бе задържан при получаване на подкуп, съобщи заместник-главният прокурор Камен Ситнилски.

Досъдебното производство срещу Ангел Дончев е образувано на 18 декември в Софийска градска прокуратура. При съвместната акция на ВКП и МВР той е хванат в столично заведение близо до дома му с 20 000 евро. Банкнотите са били белязани. Дончев и Емил Милев са се познавали много добре. Дончев няколко пъти му отправял предупреждения и заплахи, че срещу него може да има негативни последици по започналата в Софийска градска прокуратура проверка за документно престъпление.

В момента прокуратурата събира доказателства, които да подкрепят събраните данни със специални разузнавателни средства. Делото срещу Дончев е образувано по текста за изнудване по НК. Парите не са били собственост на прокурора Милев, а са взети от МВР като специално разузнавателно средство. Милев е подал сигнала преди три дни лично до главния прокурор Борис Велчев. Проверката срещу Милев е образувана преди две седмици.

Ангел Дончев е задържан за 72 часа и срещу него е образувано предварително производство. В неделя наблюдаващият прокурор ще поиска постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Ситнилски допълни, че делото срещу Дончев ще бъде приключено в установения от закона двумесечен срок.