19 проверки на прокурори са извършени от началото на 2007
19 проверки на прокурори са извършени от началото на 2007 / netinfo

19 дисциплинарни и административни проверки на прокурори са извършени от началото на годината по разпореждане на главния прокурор Борис Велчев. 4-ма прокурори са предложени за уволнение, а други 14 са наказани с други дисциплинарни наказания. Проверката бе разпоредена от главния прокурор след ареста на двамата прокурори Боян Тошев и Георги Манасиев с подкуп.

Главният прокурор разпореди да се проверят образуваните по Закона за съдебната власт дисциплинарни производства и взетите дисциплинарни и административни мерки от административните ръководители на прокуратурата, които носят отговорност за действията на своите подчинени. Резултати сочат, че от главния прокурор са изготвени три предложения до Висшия съдебен съвет за уволнение на прокурори, един прокурор е предложен за уволнение от Апелативния прокурор на София.

По предложение на главния прокурор двама обвинители от Софийска градска и Софийска апелативна прокуратура са наказани с порицание, по заповед на градския и апелативния прокурор на София са порицани общо 4-ма прокурори. Със заповеди на районни прокурори са наложени четири наказания "забележка" и едно наказание "порицание".

В пет случая административни ръководители на окръжни и районни прокуратури са наказали прокурори с “обръщане на внимание” за нарушения по образуването и движението на делата. Организацията на работа и изпълнението на служебните задължения от прокурорите ще бъдат обсъдени на работна среща на ръководството на прокуратурата и окръжните прокурори от страната.