/ iStock/Getty Images
За 1 юни в България има 19 нови случая на коронавирус. 9 от тях са в болница, а останалите са в домашно лечение. 1220 са извършените изследвания за вчерашния ден. 1271 са активните случаи - това са хората под пряко медицинско наблюдение в домовете си и тези, които са в болница. Това съобщиха от Националния оперативен щаб. 2538 са общо случаите на коронавирус у нас.

От новите случаи има двама в София. В Ямбол, където има общо 151 заболели, новите случаи са 9, само четирима от тях са в болница. В Пазарджик има трима, в Сливен има трима и в Шумен двама.

Само за денонощие: 103 000 души са се заразили с COVID-19 в света

"Навлизаме в етап на угасване на епидемията, при който в никакъв случай не трябва да се намалява броят на изследванията, защото трябва всички единични случаи, наречени клъстери да бъдат хващани много рано, да се обърне внимание на медицинския персонал с първи симптоми, да се обърне внимание на хората с температура, кашлица и гърлобол в големи трудови колективи, ако се хванат рано, може да се локализират и ограничат", заяви проф. Тодор Кантарджиев.

Има още един заразен медик. Медицинска сестра в Сливен. Също в Сливен има нов случай на заразено 14-годишно дете.

Нито една нова жертва на COVID-19 в Испания за пръв път от март

Бременна жена на 39 години е заболяла, но коронавирусът не е опасен за плода на жената или за детето, просто при раждането трябва да се взимат мерки да не се зарази.

Излекуваните за последното денонощие са 33.

Общо 144 души са починали от вируса у нас. Четирима души са починали за денонощието от COVID-19 у нас. Мъж на 78 години е починал в София, при него няма данни за съществени придружаващи заболявания. Мъж на 78 г. в Сливен, той е бил с исхемична болест на сърцето и диабет, както и мъж на 62 години в Стара Загора с аденом на простатата, което не е причина за смъртта му. Починала е и жена на 66 години в Пловдив, тя е от Пазарджик, но е била лекувана в Пловдив, имала е диабет.

Ефективността на ваксината срещу коронавируса трябва да е поне 70-процентова

По отношение на твърденията, че в България случаите са малко, защото нямаме възрастно населеное, Кантарджиев посочи, че малкото случаи у нас се дължат на това, че голям процент от хората спазват противоепидемичните мерки.

Кантарджиев обясни, че броят на възрастните хора не се определя само от продлължителността на живот. Определя се от съотношението млади-възрастни. Той даде пример с европейските държав над 80-годишни са 5.1% от населението на Швеция, данните са от преди епидемията. У нас 4,8% от населението е над 80 години. Тази разлика не може да обясни голямата разлика на заболели, разликата в смъртността и в новите случаи. Той подчерта, че разликата се дължи на това, че страната ни взе мерки нарвеме и населението ги спазваше.
 
 
Брифинг на Националния оперативен щаб

Брифинг на Националния оперативен щаб

Публикувахте от Новините на NOVA в Понеделник, 1 юни 2020 г.