17,9% не биха гласували, ако изборите са днес, сочи интернет допитване
17,9% не биха гласували, ако изборите са днес, сочи интернет допитване / снимка: sxc.hu

17,9% не биха гласували за никоя партия, ако изборите бяха днес. Почти равен на тях е и броят на посочилите отговор „не мога да преценя” - 17,7%. Това показват данните от интернет проучване на агенция ЕСТАТ, в което са се включили 800 пълнолетни граждани. Данните са събрани в периода 19-24 декември 2012 г.

Анализ на допитването показва, че за ГЕРБ биха гласували 21,4%, 11,2 на сто дават подкрепа на „Движение България на гражданите”, а 11% - на БСП. Подкрепата за партия „Атака” е 3,8%, по 3% биха дали гласа си за СДС и Нова алтернатива на Николай Цонев. Другата дясна партията - Демократи за силна България на Иван Костов, събира едва 1,4 от гласовете на участвалите в допитването, а Движението за права и свободи - 1,2%.

С по-малко от 2% остават още коалициите ВМРО-БНД, РЗС-Марешки, Лидер-НИЕ. В дъното се нарежда НДСВ като едва 0,4% от участвалите в допитването биха подкрепили „царската” партия.

Същото проучване показва, че „Движение България за гражданите” е най-разпознаваемата нова партия. 24,5% от включилите се в допитването са посочили именно формацията на Меглена Кунева. 8,2 на сто пък са посочили сега управляващата партия ГЕРБ, а 4,1% - партията на Слави Бинев ГОРД.

* Данните са събрани в периода 19-24 декември 2012 г. сред 800 пълнолетни граждани, чрез панела на МindTake Research, България и са представителни за съвкупността от интернет потребителите в страната.