17-то авиорали се провежда в Овощник
17-то авиорали се провежда в Овощник / netinfo
17-то авиорали, организирано от Българската асоциация на леката авиация и списание „Тудейс Пайлът” се провежда днес и утре на летището край Овощник. В продължение на два дни любителите на летателни машини ще могат да наблюдават различни атракционни полети и състезания за целно кацане.

Над 20 са делта-планерите и 15 леките самолети и всички собственост на български граждани, които ще участват в атракционните полети. Зрителите на авиошоуто ще могат също да полетят над Розовата долина срещу съответно заплащане, като удоволствието от това впоследствие ще бъде възнаградено и със специален сертификат-удостоверение, подписан от пилота, с който са летели.

За първи път в авиошоуто край Овощник ще участват и два нови самолета, произведени от българска фирма, които за първи път ще полетят над небето. Това са Икарус C42 и лекият самолет Чесна 172.

17-то авиорали се провежда без участието на летци от чужбина заради късите срокове по неговата организация. Летището край Овощник, което е домакин на проявата, е вече частно, като съвсем скоро е сертифицирано. То разполага с две тревни полоси, на които могат да кацат и излитат четири местни авиотаксита, мото-делта планери, и свръхлеки самолети, а за по-късно в плановете на собствениците влиза и финансирането на нова асфалтова писта, дълга 1200 метра.