17 деца от дом за сираци бяха приети в „Пирогов
17 деца от дом за сираци бяха приети в „Пирогов / Sofia Photo Agency, архив
17 деца от дом за сираци са били приети в „Пирогов"
31597
17 деца от дом за сираци са били приети в „Пирогов"
  • 17 деца от дом за сираци са били приети в „Пирогов"

Седемнайсет деца от дома в столичния квартал „Драгалевци" бяха приети късно снощи в „Пирогов" с болки в стомаха и повръщане. Децата на възраст между 3 и 6 години са играли на двора и са яли шушулки от широколистно растение, които са причинили симптомите, разказа за Дарик директорът на общинската дирекция „Социални дейности" Минка Владимирова. По думите й децата не са били оставяни без надзор от персонала на дома. Всички деца са прегледани, а четири от тях са оставени под наблюдение в токсикологичната клиника на „Пирогов", но са в добро състояние, съобщи доцент Маргарита Гешева, заместник-началник на клиниката. Във връзка с инцидента Столичната община започва проверки на дворовете в социалните институции и детските градини, за да бъдат премахнати потенциалните причини за подобни случаи.

За наблюдение в „Пирогов" са оставени децата с по-изявени симптоми на гастрит. Направена им е стомашна промивка, обясни доцент Гешева. 

Ето какво каза за състоянието на децата доц. Маргарита Гешева, заместник-началник на отделението по токсикология: „Яли са растения - треви, цветя, шушулки семена. Предполагаме, че би могло да има, и затова са оставени децата, които са имали малко по-изявена клинична картина на гастрит. Повърна ли са няколкократно и тъй като в някои от растенията би могло да има вещества, които увреждат и сърцето, и невротоксично действат, затова те са оставени тук, за да бъдат преглеждани отново, за да сме спокойни, че не става въпрос за тежка интоксикация, а за лек гастрит. Това е единственото отклонение в здравословното състояние на децата. Направена им е стомашна промивка на тези деца, които са показали и които са казали, че са яли. Децата са започнали да повръщат след вечеря, но те са жизнени. Имат вид на здрави, имат апетит. Три от децата са на 6 години и едно е на три години и половина".