Учител станал свидетел, но не се намесил в конфликта
16-годишно момиче беше пребито в двора на столично училище. Ученичката е била нападната от три момичета и момче, които освен че я удрят, скубят и влачат по земята - заснемат и видео.

Потърпевшото момиче застана пред камерата на NOVA, за да разкаже за случилото се. Умишлено лицето ѝ е скрито. „Познавам всички от децата на видеото, освен инициаторката на нападението. Преди около месец тя дойде при мен с още едно момиче след учебните часове. Каза ми: „Сестра ти се заяжда с мен. Предупреди я!”. Каза, че щяла да я бие. Заявих, че ще говоря със сестра си и ще кажа на родителите ни. Тя обаче започна да крещи и да ме блъска. След това дойде жена, мисля че беше майката на едното от другите момичета. И тя започна да ни бута и да ни казва: ”Хайде прибирайте се бе. Още какво искате”, разказа пострадалото момиче.

По думите ѝ тя дори не забелязала, че нападателите ѝ са четирима. „Мислех, че е само един нападателят. Много ме заболя корема. Не усетих кой какво прави и колко време е продължило”, подчерта потърпевшата.

На случилото се имало свидетели. „Случилото се видяха медиатор, чистачка и учител, който седеше на пейка в двора. Не се намесиха в конфликта. Учителят дойде и попита какво става. Децата наоколо му обясниха и той се прибра в училището”, заяви момичето.

Майката подчерта, че разбира за случилото се едва в сряда. „Детето ми е бито в понеделник. В присъствието на класния ѝ ръководител. Който не благоволи да ми се обади и да ми каже за случилото се. Аз разбрах за случилото се от видео”, заяви тя.

„Искам да поднеса лично извиненията си на майката и на потърпевшото дете. Познавам го. Следя развитието му, тъй като тя е една от добрите ни и примерни ученички”, заяви директорът  на 67 ОУ "Васил Друмев" Галина Христова.  

И допълни: „До момента подобен случай не сме имали. Имали сме по-леки инциденти – с вербална агресия, с обиди. Конкретно с тези деца не е имало информация да е имало подобни проблеми. След като научих за случилото се наредих на педагогическия съветник да разпита децата какво се е случило. Предприели сме действия. Първо сме уведомили родителите  на всички участници. Съдействаме на полицията. Освен това предстои Пегагогически съвет, на който ще бъдат наложени съответните наказания”, подчерта Христова.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня