150 000 са случаите на новия грипен вирус
150 000 са случаите на новия грипен вирус / снимка: БГНЕС
150 000 са случаите на новия грипен вирус у нас
23240
150 000 са случаите на новия грипен вирус у нас
  • 150 000 са случаите на новия грипен вирус у нас

Болните от грипния вирус А (H1N1) с страната са около 150 000, съобщи в предаването "Кой говори" по Дарик д-р Ангел Кунчев, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в Министерството на здравеопазването. По думите му, има региони на страната, където заболелите са 400 на 10 000 души, каквито са случаите в Ямбол, Габрово, Плевен и Варна.

Д-р Кунчев посъветва, ако заболял не може да намери антивирусните препарати "Реленца" и "Тамифлу" в аптечната мрежа, да се обърне към инфекциозните болници, където би трябвало да се отпускат безплатно.

"Прилагането на антивирусните препарати се определя по преценка на лекаря. Ако клиничната картина е достатъчно силна, но тук е най-често срещаната грешка - не може първата стъпка да е антибиотик. Когато говорим за вирусно заболяване, това е груба грешка. Ако лекарят прецени, че състоянието не е тежко, може и да отложи лечението. По-голяма част от хората го изкарват на крак - за 2-3 дни, но е важно и да не се пропусне момента и да се стига до постъпване в болница. Моментът за „Тамифлу" е в първите 48 часа, при разгъната клиника на грип, висока температура, силна отпадналост, токсичните прояви, главоболие. Бременните трябва да ограничат максимум контактите. Става въпрос за заразно заболяване и трябва да се срещнеш с вируса, за да възникне", заяви д-р Кунчев.