15 специалисти се борят с епилепсията у нас, болните са 75 000
15 специалисти се борят с епилепсията у нас, болните са 75 000 / снимка: Sofia Photo Agency, архив
15 специалисти се борят с епилепсията у нас, болните са 75 000
61263
15 специалисти се борят с епилепсията у нас, болните са 75 000
  • 15 специалисти се борят с епилепсията у нас, болните са 75 000

Около 75 000 са болните от епилепсия в България, като 30 000 от тях са деца. Специалистите, квалифицирани да работят върху това заболяване у нас обаче са едва 15. Това съобщиха за Дарик от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия по повод Европейския ден на епилепсията, който Старият континент отбелязва днес.

Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване в детска възраст, пояснява председателят на асоциацията Веска Събева: „Има подходящо лечение - 70%, 75% от хората, страдащи от епилепсия, се излекуват. Друга част от болните овладяват пристъпите, пият цял живот лекарства, но повече не получават пристъпи. Има обаче и друга част, която е със синдроми, с тежка форма на епилепсия. Тези хора не могат да се излекуват и при тях нещата са много сложни".

Според Събева най-онеправдани са болните деца, живеещи в отдалечените места в страната, които не получават своевременен достъп до лечение. Един от алтернативните методи на хирургичната намеса е кетогенната диета. Тя обаче не се използвала у нас: „На целия Балкански полуостров, ние сме единственото кътче, което не познава кетогенната диета".

По данни на Световната здравна организация в Европа от епилепсия страдат 6 млн. души, а всяка година се диагностицират около 300 000 нови случая.