15 са най-търсените българи по света
15 са най-търсените българи по света / снимка: morguefile.com

15 са най-търсените българи по света. Заповедите за ареста им са издадени в САЩ, Беларус, Дубай, Аржентина, Хърватска и България, пише в изданието си в. „24 часа". Имената им са обявени на официалните страници за издирване на американските агенции за прилагане на емигрантските и митническите закони и за наркотиците - ICE и DEA, и Интерпол. Няма обаче българи за издирване от Бюрото за алкохола, тютюна, огнестрелните оръжия и експлозивите, от ФБР, от американския пощенски инспекторат, от военно-въздушните сили, от щатската агенция за защита на природата и от Европол, показа проучване на вестника.

„Не се опитвайте да заловите обекта. Ако имате информация за местонахождението на някой от бегълците незабавно се свържете с най-близкия офис на институцията или се обадете на националната гореща линия", пише в повечето от съобщенията за търсене. Най-много са българите, издирвани от Интерпол, а най-много заповеди за арест на нашенци са издадени в САЩ и в България. Освен за издирваните българи институции по цял свят съобщават за вече заловени или осъдени нашенци.

Американската агенция за прилагане на емигрантските и митническите закони - ICE - разказва в бюлетина си от 2 февруари 2007 г. за българина Кристо Иванов - натурализиран американски гражданин. Бившият акробат се признал за виновен по обвинение, че е склонявал чужденци да влизат незаконно в САЩ и да вписват неверни твърдения в молбите си за визи. Иванов признал, че от 2001 г. до февруари 2006 г. помогнал на около 870 чужденци да влязат или останат в САЩ чрез измамни средства. Той подготвял заявления за визи, в които се твърдяло, че са циркови изпълнители, които идват да работят във Флорида. В действителност нито един от чужденците не бил нает в цирковете, посочени в молбите. Българинът таксувал всеки чужденец от 0 до 00 за изготвяне на заявленията. Според съобщението Иванов пристигнал в САЩ през 1980 г. като акробат в известния цирк „Ринглинг брадърс". Повече от пет години той притежавал и управлявал цирковата компания Magic Star Entertainment в Лейк Мери, Флорида, която използвал за измамите.

Най-накрая се споразумял със съда да плати около 0 000. „Хората, които съзнателно подхранват надежди у чужди граждани под фалшив претекст, трябва да знаят, че ще бъдат заловени. Федералното правителство няма да толерира използването на визовата система на нашата нация", казва за случая Робърт Вебер, специален агент от имигрантската служба за разследвания в Тампа. „Голямата тревога на властите е, че паспортите и визите, получени чрез измама, могат да отворят път към САЩ на хора, свързани с тероризма", казва за случая Джо Мортън, директор на бюрото на Държавния департамент на САЩ за дипломатическа сигурност.

„Няма да позволим експлоатация на нашата имиграционна система, която е риск за сигурността на нашата нация", казала по повод случая с българина помощник-главният прокурор Алис Фишер. „Контрабандата на чужденци в САЩ е обида за тези, които влизат у нас законно. Милиони хора са работили дълго и упорито да направят това. Хората, които се опитват да го сторят с контрабанда, трябва да бъдат спрени", казва прокурорът Пол Перес. Делото на българина било проучено от няколко отговорни американски институции, сред които Бюрото за дипломатическа сигурност в Държавния департамент, имигрантските институции и Министерството за вътрешна сигурност.

164 българи са депортирани от САЩ през 2008 и 2009 г. Това показва справка, изготвена от US Immigration and Customs Enforcement - американската агенция за прилагане на емигрантските и митническите закони. През 2008 г. насила са върнати в родината 85 сънародници - 14 от тях по криминални причини, а останалите поради нарушаване на имигрантските разпоредби. Върнатите през 2009 г. са 79. 15 от тях са обвинени или осъдени за престъпления, а 64 са нарушили емигрантските правила.