/ снимка: БГНЕС, архив
На 27 декември се навършват 15 години от трагичния инцидент през 2003 г., когато след самоубийствената атака с камион-бомба срещу базата ни в Кербала загинаха петима български военнослужещи, а други 27 души от контингента бяха тежко ранени.
 
Кървавият атентат отне живота на майор Георги Качорин, старши лейтенант Николай Саръев, офицерски кандидат Антон Петров, офицерски кандидат Иван Инджов и офицерски кандидат Свилен Киров.
 
На 27 декември 2003 г., в 12.45 ч. местно време (11.45 ч. българско време) цистерна се взривява в близост до оградата на район № "1" (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и се взривява в близост до оградата. Така причинява големи разрушения в лагера, разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените - 27 военнослужещи пък са евакуирани в Багдад, в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон.
 

dariknews.bg


След този ден пет български семейства не са същите, деца останаха сираци, родители не спират да взират поглед вратата да се отвори и техните деца да се приберат у дома. В родното село Радовец на офицерски кандидат Иван Инжов никога няма да забравят трагичната гибел на техния съселянин. Площадът на селото носи неговото име, поставена е и паметна плоча в селския парк, където често хора от селото се спират да поднесат цветя и да се помолят за душата на Иван. За тях загиналите ни бойци са истински герой.
 
На 27 декември 2018 г. (четвъртък) от 11.00 ч. в гробищен парк Чародейка ще се състои възпоменание във връзка с отбелязването на 15-та годишнина от атентата. По време на церемонията ще бъде отдадена почит към паметта на офицерски кандидат Антон Петров и към останалите четирима войници, загубили живота си по време на мисията. По време на церемонията лично ще присъства и командирът на 68 бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев.
 

netinfo


За целия период на участие в операцията в Ирак - от 22 август 2003 г. до края на 2008 г., Република България е участвала с 11 контингента с обща численост 3367 души. За издръжката, транспорта и оборудването на българските контингенти за периода на операцията в Ирак са изразходвани 155 343 000 лв. Жертвите, които дадохме в хода на операцията са 13.
БГНЕС