15 газови бутилки имало в китайския ресторант, все още търсят една от тях
15 газови бутилки имало в китайския ресторант, все още търсят една от тях / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Най-вероятната причина за инцидента в столичния китайски ресторант е взрив след изтичане на газ пропан-бутан. Това заяви главен комисар Николай Николов - директор Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” пред по БНТ.

Всеки момент започват щателните проверки - оглед на мястото, за да бъдем сигурни в това, което говорим, поясни той.

По думите му, първото съобщение, което са получили е било за взрив, без да се конкретизира дали е самоделно взривно устройство или нещо друго. „На място установихме, че става дума за газова експлозия. Нещата с взрива са сложни, експертите ще ги обяснят и докажат. Очакваме в 10.00 ч. да излязат първите аналитични проби за това дали има друго взривно вещество, за да можем да докажем със сигурност причината”, обясни главен комисар Николов.

Той обясни, че по информация на хората от обекта, бутилките трябва да са 15 на брой.  Според комисар Николов използването на газови бутилки в ресторанта е било разрешено. Но в близост до въпросната бутилка е било възможно използването на още четири такива, докато от местопроизшествието са изнесени 13 газови бутилки. Имало е още две бутилки, една от които е гръмнала, а другата все още не е намерена.