15 души се натровиха с дюнери в Кърджали
15 души се натровиха с дюнери в Кърджали / снимка: Дарик - Кърджали

Общо 15 деца и възрастни са се натровили след консумация на дюнери в периода 30 юли - 1 август и са настанени в инфекциозното отделение на болницата в Кърджали, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве.

Всичките пациенти са купили дюнери от ЕТ "Глобус" в областния град, установили епидемиолозите. Около 3 - 4 часа след консумацията, те се оплакали от болки в корема, повръщане и диария. Вероятно става дума за натравяне със сосовете към дюнерите, а не толкова с месото, предположи завеждащият инфекциозно отделение в кърджалийската болница д-р Магдалена Маринова.

Първият случай на натравяне е регистриран на 30 юли. На другия ден в болницата са постъпили още шестима със същите симптоми. Останалите случаи са от 1 август, когато лекарска помощ са потърсили още 8 души.

Екипът от РИОКОЗ е започнал проверка на обекта за бързо хранене и епидемиологично проучване. В нея се включиха и специалисти на ДВСК. Директорът на РИОКОЗ издаде заповед за спиране на работата на обекта. В лабораториите на РИОКОЗ и ДВСК се извършва микробиологичен анализ на взетите проби.

Други новини от Кърджали