13 жени се жалват срещу реклама на мастика
13 жени се жалват срещу реклама на мастика / netinfo
Геновева Тишева
20485
Геновева Тишева
Тихомир Трендафилов
  • Геновева Тишева
  • Тихомир Трендафилов

Комисията за защита от дискриминацията е отложила за средата на юли заседанието си по жалбата на 13 жени срещу телевизионна реклама на мастика, произвеждана от българска фирма, която е от лятото на миналата година. Причината е, че не всички жалбоподателки са успели да се явят в комисията. Според тях с тази реклама жените се дискриминират, тъй като се сравняват с дини.

Геновева Тишева разказа пред Дарик за това, което в рекламата я обижда като жена: Рекламата ме обижда за това, че ме излага като жена, излага тялото по начин, в такъв контекст, че излиза, че жената през цялото време е една определена роля, която е свързана и с консумация. Тази реклама, която е на плажа освен че поставя в глупаво положение и мъжете, не знам как те се чувстват като първосигнални на този плаж, но все пак те са по-облечени, основната роля играят жените, които предлагат резени диня с алкохол, но най-вече предлагат себе си, който обижда нас като жени".

"13 жени не са представителна извадка на дамите в цяла България, ние показваме красотата на българката. Нямаме за цел да обидим българската жена, напротив, искаме да възхвалим това, което тя притежава и с което се гордеем. Не мисля, че има нещо, от което да се срамуват, и ако тези жени считат, че в това има нещо обидно, не виждам как това може да стане чрез показването на красотата на една българка", коментира пред Дарик Тихомир Трендафилов, директор Маркетинг във "Винпром-Пещера", чиято е рекламата.

Комисията ще проведе заседание по преписка, образувана по жалба на адвокат Венцислава Костова. Тя се чувства дискриминирана по признаците лично и обществено положение заради това, че банковите и небанковите институции отпускат лесно кредити на хора, работещи на безсрочен трудов договор, и значително по-трудно и при по-тежки условия - на хора, упражняващи свободна професия.