1/3 от аптеките у нас пред фалит?
1/3 от аптеките у нас пред фалит? / netinfo
Около една трета от аптеките в България ще фалират, прогнозираха от Българския фармацевтичен съюз. Това ще се случи, ако Министерството на здравеопазването приеме новата наредба за определяне на цените на лекарствата, която в момента се обсъжда.

Според Съюза на фармацевтите е мит, че те реализират огромни печалби. Реалността била съвсем различна. Брутната печалба на една аптека според тях е 15,8 лв. на всеки 100 лева. От тези 15,8 лв. се плащали заплати, наем, електричество, данъци. Мит било и това, че лекарствата у нас са много скъпи.

Според председателя на Управителния съвет на Фармацевтичния съюз Мирослав Ненчев, ако Министерството на здравеопазването все пак приеме наредбата, "достъпът на населението до лекарствени продукти ще бъде сериозно ограничен и в определени случаи невъзможен".

При положение че ще бъде смачкана една регулирана професия, това съвсем скоро ще доведе до остър недостиг на квалифицирани работни кадри, категоричен беше Ненчев.

Ако все пак наредбата бъде приета, фармацевтите са готови на протест. Всеки ден за по един час ще затварят аптеките си, защото голяма част от тях ще бъдат на ръба на оцеляването и е вероятно да прекратят договорите си с Националната здравноосигурителна каса.