13 мъже и две жени са загинали след взрива в Горни Лом (СНИМКИ и ВИДЕО)
13 мъже и две жени са загинали след взрива в Горни Лом (СНИМКИ и ВИДЕО) / снимки: БГНЕС
13 мъже и две жени са загинали след взрива в Горни Лом
75245
13 мъже и две жени са загинали след взрива в Горни Лом
  • 13 мъже и две жени са загинали след взрива в Горни Лом

Жертвите от взрива в завода в село Горни Лом са 15 - тринайсет мъже и две жени. Това съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов.

"Надеждите за намиране на оцелели след вчерашния взрив в завода "Миджур" край село Горни Лом се изпариха. Във взрива явно са загинали намиралите се там 13 мъже и две жени", каза пред журналисти комисар Николов. Съобщихме това на близките им, заяви той и допълни: "Не се отказваме - ще продължим да наблюдаваме района".

Прокуратурата е иззела всички материали и е разпоредила какво трябва да се прави, има екипи на следствието, МВР и армията на други ведомства, които ще извършат процесуално-следствените действия, за да разберем защо се е случило това нещо и да не допускаме то да се повтори, каза комисар Николов.

Мощен и силен е бил взривът, всичко наоколо е унищожено

Той съобщи още, че взривът е бил изключително силен, две от сградите и част от цеха ги няма и на тяхно място има кратери, гората е повредена. Значителни са повредите и на съседните сгради и отломки по 150 - 200 килограма са летели на стотици метри.

Взривът е предизвикан от изключително мощно вещество, каза Николов. Хората водили утилизацията са изключително подготвени и професионалисти, добави той. Взривът е станал вчера в 16:58 ч. Сигнал за него е постъпил около 17:07 ч. В завода е имало противопехотни мини, докарани от Гърция.

13 мъже и две жени са загинали след взрива в Горни Лом (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Има ли човешка грешка?!

Той спомена за човешка грешка. "Каква точно човешка грешка е станала, не мога да кажа", добави Николов.

„Щом като сме стигнали дотук, явно - някаква човешка грешка. Каква точно, не мога да кажа. Ще продължим да обикаляме, да обхождаме района, да се опитаме наистина нещо да намерим. Аз това, което видях, частичка не можах да видя от човек, ако щете даже и от животинка, която е била наблизо. Такова нещо не можах да видя", каза Николов.

Главен комисар Николай Николов заяви, че ще предложи за награда част от своите служители, били на място първи и жертвали живота си.

„Въпреки че е укоримо, от една страна, поведението на моите колеги, които 17:50 ч. са били на място с надеждата на някой да помогнат, а укоримо, защото това е тотално пренебрегване на мерките за безопасност, ще ги предложа за награда от министерството. За награда, защото, за радост, те не станаха едни мъртви герои", обясни Николов.

Николай Николов отрече слуховете от вчера, че на обекта е имало седем ТИР-а. Видях само три автомобила, които са унищожени почти напълно, добави комисар Николов.

13 мъже и две жени са загинали след взрива в Горни Лом (СНИМКИ и ВИДЕО)
netinfo

Затварят завода и едва ли някога отново ще работи

Вече има акт на Инспекцията на труда - заводът е затворен и едва ли някога ще продължи да работи, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

„Вече има акт на Инспекцията по труда. Заводът е затворен и едва ли някога ще започне да работи. Това го казвам предварително, но при тези условия този завод не трябва да работи. А Министерство на труда и социалната политика първоначално с различни програми за временно заетост, а впоследствие ще се търси и трайна заетост, но повече не бива да се допуска риск за жертви", допълни социалният министър.

Човешката трагедия

Той разказа и за трагедията в едно семейство, в което и съпругът, и съпругата са починали при инцидента.

„За съжаление аз съобщих на близките на хората за това, че искрицата надежда вече почти я няма. Те все пак се надяват, че някой може да се е отклонил и да бъде встрани. Утре и след първия оглед прокуратурата, следствието, поеха ангажимент отново да информират близките на хората какво се случва. Сега не е подходящ моментът да се говори за социалните права, но това, което ги информирах и пред вас заявявам, е, че службите на Министерство на труда и социалната политика поемат близките на хората, ние имаме пълен списък, за да се погрижим за тях. За съжаление семейство - съпруг и съпруга са почина, имат 5-годишно дете, за което се грижи негов близък", каза още министър Христосков.

Вижте и видеото, публикувано от Нова телевизия: