120 учени предлагат на правителството мерки за демографските проблеми
120 учени предлагат на правителството мерки за демографските проблеми / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Над 120 водещи учени и експерти в областта на статистика, социология, психология, икономика, история се събират, за да предложат идеи за преодоляване на демографските проблеми на форум „Демографската ситуация и развитието на България”, съобщиха от БАН.

Събитието в края на месец февруари се организира от Института за изследване на населението и човека към Българска академия на науките и е част от програмата за отбелязване на 145-годишнината от създаването на Академията.

Демографските проблеми на България ще бъдат дискутирани в рамките на осем тематични работни групи. Това са „Раждаемост и семейна политика”, „Здраве, продължителност на живота, смъртност”, „Динамика на миграционните движения”, „Уязвими групи и общности и тяхната интеграция”, „Териториални различия и депопулация”, „Исторически аспекти на демографското развитие по българските земи”, „Заетост и пазар на труда” и „Стареене на населението”.

На 27 февруари ще бъдат представени докладите от работните групи, които ще съдържат конкретни мерки и препоръки за формиране на държавни политики за преодоляване на демографските проблеми във всичките им аспекти.

Сред поканените са вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева, министърът на труда и социалната политика д-р Хасан Адемов, министърът на здравеопазването Таня Андреева, министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, представители на най-големите религиозни общности и др.