12 млн. лв. би струвало да се въведе машинно преброяване
12 млн. лв. би струвало да се въведе машинно преброяване / снимка: БГНЕС

12 млн. лв. ще струва първоначалното закупуване на техниката, която да осигури въвеждането на машинно преброяване в около 12 000 избирателни секции. Това се посочва в мотивите към предложенията за промени на Избирателния кодекс, които девет депутати от Реформаторския блок са внесли в деловодството на парламента, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите са предимно от партията на вицепремиера Меглена Кунева - ДБГ.

Основният акцент в предложенията за промени на ИК са свързани с възможността за въвеждане на машинно преброяване, което е различно от електронното гласуване, което бе тествано на последните няколко вота в избирателни секции в столицата. Според вносителите чрез електронно преброяване ще бъдат намалени грешките при попълването на протоколи.
"Машинното преброяване се въвежда само като временна стъпка преди въвеждане на машинното гласуване, а след пълно въвеждане на машинното гласуване машинно преброяване ще бъде използвано само за хартиените бюлетини, които ще са допълваща възможност", посочват в мотивите си вносителите.

За да се въведе машинно преброяване, ще е нужно при отпечатването на бюлетините да се сложат т.нар. "бар-кодове". "За да се избегнат манипулации обаче, машинното преброяване остава под човешки контрол", допълват реформаторите.

Депутатите предлагат още броят на членовете на Общинската избирателна комисия в София да бъде увеличен на 61, колкото са и общинските съветници.

Внасянето на предложения за промяна на изборното законодателство бе анонсирано в началото на седмицата от вицепремиера и лидер на ДБГ Меглена Кунева. Въпреки уверенията, че ще се предложи мащабна реформа, от мотивите към законодателната инициатива става ясно, че тя е сведена основно до възможността за въвеждане на машинно преброяване, което трудно би могло да ограничи манипулациите при провеждането на избори.