Честваме 111-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На този ден през 1908 г. княз Фердинанд прокламира, че страната ни вече не е васално княжество на Османската империя. Политическата и финансова зависимост, наложени ни от европейските сили чрез Берлинския договор, остават в миналото, разказва NOVA.Тържествата по случай 111-ата годишнина от Независимостта на България започнаха сутринта със Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”. Именно там княз Фердинанд прочита Манифеста за българската независимост, написан от Александър Малинов. Върху документа, освен министър-предстедателят Малинов, подписите си полагат останалите 7 министри и разбира се, княз Фердинанд, когото този документ превръща в цар Фердинанд.

БГНЕС

Веднъж поела по пътя на независимостта, България придобива Източните железници. Започва развитието на икономиката и търговията. Българските дипломати пък вече участват във взимането на важни международни решения.
 
 

Велико Търново е национален център на честванията на Независимостта на България.

Публикувахте от Даниел Панов в Неделя, 22 септември 2019 г.

Година по-късно, един от най-важните документи в българската история, е поверен в ръцете на твореца Харалампи Тачев. Задачата е да му придаде освен историческа, и художествена стойност. Манифестът е навит в богато орнаментиран сребърен тубус, поставен в резбовано дървено ковчеже с метален обков. И до днес оригиналът се съхранява в Държавния архив. Изнася се пред публика изключително рядко.

БГНЕС

Днес Манифестът беше прочетен отново на същото място. В ролята на княза и министър-председателя влязоха актьорите Милен Иванов и Иван Митев. На възстановката присъстваха граждани, официални лица и почетна гвардейска рота.

БГНЕС

Празнично шествие се изкачи и до крепостта Царевец, където бе издигнат националният флаг, а в небето бяха пуснати балони в цветовете на знамето ни.

БГНЕС

Тържествата в София се проведоха на площад "Княз Александър I". По традиция гвардейците ни изпълниха ритуал пред Паметника на независимостта, където бяха поднесени венци и цветя. Софийският духов оркестър и хорът "Света София" поздравиха стотиците присъстващи на церемонията с патриотични химни. Малко по-късно се проведе и тържествана смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Президентството.

БГНЕС

А в Пловдив стотици се поклониха пред паметника на Александър Малинов - премиерът, който собственоръчно написва Манифеста за независимостта.
nova.bg