11 жълти вън от НДСВ, мислят за нова група
11 жълти вън от НДСВ, мислят за нова група / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

11 депутати вече не са част от НДСВ. След като снощи по предложение на лидера Симеон Сакскобургготски петима бяха изключени от партията и парламентарната група, днес други шест обявиха, че напускат, защото не са съгласни с този „нелиберален” подход на разправа с инакомислещите. Броят им е достатъчен за формиране на нова парламентарна група. От ръководството на НДСВ ги призоваха да напуснат и парламента.

След като вчера Пламен Панайотов, Борислав Ралчев, Борислав Великов, Владимир Дончев и Атанас Щерев бяха изключени от партията и парламентарната й група, днес Николай Свинаров, Ваня Цветкова, Татяна Калканова, Лидия Шулева, Илко Димитров и Валентин Милтенов подадоха заявления за напускане.

От ръководството на партията и групата в лицето на Милен Велчев и Пламен Моллов призоваха случващото да не се драматизира. Калканова каза, че преди да се говори за нова парламентарна група, трябва да се очертаят каузата и платформата за формирането й. Лидия Шулева мотивира решението си с изчерпването на компромисите, които човек можел да прави със себе си.

Изключеният Пламен Панайотов коментира, че не е очаквал по такъв начин НДСВ да приключи с либералния си характер. По думите му не е ясно в името на какви интереси се е стигнало до това изключване.

Партньорите на НДСВ в управлението бяха лаконични. От левицата подминаваха микрофоните, Георги Божинов беше оптимист, че този процес може да има оздравителен ефект. Йордан Цонев от ДПС изрази тревога за стабилността на коалицията.