11 000 са свободните места в детските градини в страната
11 000 са свободните места в детските градини в страната / снимкa: Sofia Photo Agency
11 000 са свободните места в детските градини в страната
24891
11 000 са свободните места в детските градини в страната
  • 11 000 са свободните места в детските градини в страната

11 000 са свободните места в детските градини в национален мащаб. Това сочи проучване на Министерството на образованието, младежта и науката, заяви заместник-министърът Милка Коджабашиева. Изследването показва, че може да се проведе политиката, свързана със задължителната двугодишна предучилищна подготовка, която ще стартира през учебната 2010-2011 година. По думите на Коджабашиева броят на свободните места не означава, че няма да има недостиг за някои деца. Тя допълни, че в определени населени места със сигурност ще има излишък, но в други сградният фонд не е достатъчен.

Поради липсата на достатъчен сграден фонд в дадени населени места предучилищната подготовка може да се наложи да се извършва и в сгради на училища, заяви Коджабашиева. Тя уточни, че обучението няма да се заплаща, а таксата, която остава, е единствено за детските градини: „Задължителната предучилищна подготовка, като дейност за подготовка за първи клас, се поема и финансира от държавата. Таксата е за дейностите, които са свързани с храненето, с отдиха на учениците и допълнителни, които вече детската градина може да предложи".

През следващата учебна година ще стартира поетапно въвеждане на целодневното обучение за първокласници. Анализът за капацитета на сградния фонд продължава и в момента, но проблем най-вероятно ще има в големите градове, заяви Коджабашиева и допълни: „Постепенното въвеждане ще създаде условия и за организиране на свободното време, така че да се предлагат различни извънкласни форми на работа - посещения на галерии, на изложби, посещения на различни центрове, на различни дейности, свързани с изкуство, например на куклен театър".