10 нови коли получи ОДП – Добрич
10 нови коли получи ОДП – Добрич / DarikNews
10 нови коли получи ОДП – Добрич
17895
10 нови коли получи ОДП – Добрич
  • 10 нови коли получи ОДП – Добрич

10 нови автомобила получи Областна дирекция на полицията (ОДП) в Добрич. Ключовете за тях връчи заместник-министър Калин Славов. Те се предоставят от Министерството на вътрешните работи по програма „Шенген”.

 

Деветте автомобила „Ситроен Ксара Пикасо” и един микробус „Фолксваген Транспортер” ще бъдат използвани от районните управления, разположени на Шенгенската граница. Лекотоварният автомобил е специализиран за посещения на екипи по местопроизшествия, уточниха от полицията.

 

Заместник-министърът Калин Славов обясни: „Това е част 200-те автомобили, които бяха купени по програма „Шенген”, предназначена да укрепи възможностите на българската държава и полицията да охранява границите на Европейския съюз. По нея имаме предвидени инвестиционни проекти за повече 320 млн. лева. С тези пари ще се подобри значително състоянието на материално-техническата база. Например в неделя, в Бургас ще бъде кръщаван нов гранично-полицейски катер – нещо, което не е случвало от години. Смятаме, че това е път, по който трябва да се върви, за да се подобри работата на полицията и нейното техническо обезпечаване. Идната година е предвидено завършването на седем нови полицейски управления в цялата страна. Правителството е првдидило да увеличи бюджета на МВР с няколко десетки милиона именно с цел изпълнение на шенгенски критерии.”

 

За какво точно ще се ползват автомобилите обясни комисар Ивелин Петров – шеф на ОДП – Добрич: „Те са разпределени по предназначение за четири районни управления, които граничат с външна граница на Шенген – в Албена, Балчик, Каварна и Шабла и ще бъдат използвани изцяло за патрулно-постова дейност и за подпомагане на съвместни мероприятия заедно с Гранична полиция.”

 

Архиерейският наместник Отец Стоян направи водосвет на колите и мироса всяка от тях.

 

Други новини от Добрич