10 моряци в неизвестност, след като кораб потъна край нос Емине
10 моряци в неизвестност, след като кораб потъна край нос Емине / снимка: DarikNews

Корабът „Толстой”, плаващ под севернокорейски флаг, e изчезнал в открито море на 15 мили от нос Емине с 10 души на борда. От Министерството на транспорта съобщиха, че корабът е собственост на украинска фирма. Опериращата фирма е "Режина Шипмениджмънт" - Кипър, а корабособственикът е "Режина Шипмениджмънт" - Украйна /Киев/.

В 4.05 часа тази сутрин в Морския спасително-координационен център във Варна е постъпил сигнал от Сателитен център в Москва за задействан авариен буй.

Екипажът на "Толстой" е десетчленен - деветима украинци и руснак, който е капитан на кораба.

Според извършената проверка на системите за наблюдение на корабния трафик "Толстой" е наблюдаван до 4.00 часа, след което е изчезнал от системата. От потъналия плавателен съд не е излъчван сигнал за бедствие.

Извършено е търсене на информация за кораба по УКВ и СВ, но до този момент никой кораб не е отговорил. Изпратени са факсове до всички Морски спасително-координационни центрове в Черно море, за да се съберат всякакви данни за плавателния съд.

Все още няма открити членове на екипажа на м/к "Толстой". В операцията по търсене и спасяване до този момент са участвали м/к "Кан Абдула" и м/к "Милин камък". От ВМС са участвали ракетен катер "Ураган" и вертолет, който и в момента продължава да обследва района на инцидента.

По-рано през деня е открита гумена полупотопена лодка от м/к "Толстой", на която не е имало хора. Метеоусловията в района са много неблагоприятни, вятърът е северен от 20-25 м/сек., морето е с вълнение над 5 бала. Поради това м/к "Милин камък" вече се е отправил към н. Емине, съобщават от министерството.

Ето какво каза във Видин транспортният министър Петър Мутафчиев за инцидента с кораба "Толстой" :

„Корабът е потънал в 04.00 часа сутринта. Всичко е станало много бързо. Няма подадени никакви сигнали за помощ към морските власти в България. В 04.02 часа е установено, че корабът е изчезнал от радарите, които по принцип са отчитали стоенето на кораба на тази морска територия. Турската страна го е засякла в 03.45 часа, след което корабът е изчезнал от техните радари. Това, което имаме като информация от Русия и Украйна, че корабът се казва „Толстой” и е под севернокорейски флаг. Поискахме веднага информация за броя на екипажа на кораба и от каква националност са. Още в 04.00 часа са започнали издирвателните дейности”, каза още министър Мутафчиев.