10 млн. лв. дава правителството за кризата с боклука
10 млн. лв. дава правителството за кризата с боклука / снимка: DarikNews

10 млн. лв. осигурява правителството за преодоляване на кризата в сметосъбирането и отстраняване на екологични щети на територията на Столична община.

 

Със средствата ще се заплати сметосъбирането и сметоизвозването до сметище "Суходол", метенето и миенето на булеварди, улици, тротоари, площадки, спирки. Парите ще се използват още за товаренето и извозването на едрогабаритни отпадъци до сметище "Враждебна", дезинфекцията на съдовете за битови отпадъци.

 

Бюджетните кредити ще се осигурят за сметка на резерва за непредвидени и неотложни разходи в частта за предотвратяване, овладяване и преодоляване на последиците от бедствия.

 

На оперативното си заседание министрите изслушаха доклад на председателя на Националния кризисен щаб и областен управител на София Тодор Модев за предприетите през изминалата седмица действия и му възложиха още на днешното заседание на Щаба да бъдат извършени необходимите разчети за обезщетяване на ангажираните с почистването фирми.

 

Сметосъбирането и сметоизвозването до сметището в "Суходол" ще струва 20.74 лв. за тон боклук, а ръчното миене на улици в столицата ще бъде 18.05 лв. за декар. Това са определили от Националния кризисен щаб за окончателни обезщетения по отделните видове дейности на щаба.

   

Ръчното метене на улици ще бъде 2.95 лв. за декар. Размерът на обезщетението за товарене и извозване на едрогабаритни отпадъци до сметището "Враждебна" е 5.66 лв. за кубик. Дезинфекцията на съдове за битови отпадъци  ще струва 0,09 лв. на съд.

   

Сумите са определени, след като на днешното си заседание, Министерският съвет възложи на Националния кризисен щаб да извърши необходимите разчети за обезщетяване на ангажираните с почистването фирми.

   

От щаба продължават да настояват да получат от Столичната община договорите със сегашните изпълнители на поръчката за сметосъбиране и сметоизвозване в 24-те столични района, както и договорите с техните подизпълнители.