10 години след Индиго, роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца
10 години след Индиго, роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
10 години след "Индиго", роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца
48373
10 години след "Индиго", роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца
  • 10 години след "Индиго", роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца

На 21 декември се навършват 10 години от трагедията пред дискотека "Индиго" в София. На тази дата през 2001 г. на влизане в заведението загинаха 7 деца, а 12 бяха ранени, след като бяха стъпкани и задушени от събралата се за концерт тълпа.

Родители, близки и съпричастни към трагедията се събраха пред паметника на загиналите, за да почетат паметта им. Поклонението беше организирано от асоциация "Родители".

Десетки хора поднесоха цветя на мястото, където загинаха Кристина, Елена, Димитър, Любомира, Виктория, Цветелина и Мадлен.

Според майката на Любомира през последните 10 години не се е променило гражданското съзнание: "Написани са тук-там нормативни актове, но написаното не се спазва. Обръщам се към всички майки да пазят децата си, защото никой вместо тях няма да ги опази".

10 години след "Индиго" роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца
netinfo

Да отдадат почит бяха дошли и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Най-важното е да се стремим да не допускаме подобни инциденти. Най-важното е, когато има такива инциденти, да има такава наказателна отговорност, която да съответства на това, което близките изживяват", каза министър Цветанов.

"Задаваме си едни и същи въпроси, правим едни и същи изводи, важното е да помним и да си правим съответните изводи. За себе си мога да кажа, че няма събитие, което да се организира от Общината или на общинска територия, преди организацията на което да не се сещам за "Индиго", сподели столичният кмет.

10 години след "Индиго" роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца
netinfo

7 години след инцидента делото беше прекратено от Върховния касационен съд. Нито един от отговорните за инцидента не влезе в затвора.

Охранителите Анри Силаги и Георги Василев бяха наказани с 800 лева глоба.

Бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски получи 3 месечна условна присъда и глоба в размер на 1500 лева, а управителят на заведението Ангел Николов беше наказан да плати 3000 лева.

10 години след "Индиго" роднини и близки почетоха паметта на загиналите деца
netinfo