10 000 македонци взели визи за България
10 000 македонци взели визи за България / снимка: BGNES

Месец след въвеждането на визовия режим, българските дипломатически представителства са издали около 10 000 визи, пише македонският вестник “Дневник”, цитирайки думи на българския посланик в Скопие Михо Михов.

“През последните години нашата статистика сочи, че около 800 000 македонски граждани посещават България, някои по два и три пъти. Най-вероятно на не по-малко от 100 000 им е необходима виза и представете си какъв режим на работа трябва да има нашата дипломация и какъв режим на чакане трябва да имат тези граждани, които преди това се движеха свободно” казва Михов.

Той добавя: „Трябва да приемем, че тези неща по някакъв начин влияят не особено добре и на нашите отношения. Но това не е по вина и желание на българското правителство. Най-вероятно, при воденето на преговорите от македонска страна в Брюксел във втория и третия кръг, тези процеси ще се решават и в ЕС и ние сме длъжни да се подчиняваме на тези изисквания”.

Михо Михов казва още, че според него е необходимо в бъдеще двустранната спогодба за визовия режим да се адаптира, освежи, да оформя македонско-българските контакти.