10 000 души очаква КНСБ на протестен митинг
10 000 души очаква КНСБ на протестен митинг / cнимкa: Sofia Photo Agency
10 000 души очаква КНСБ на протестен митинг
20394
10 000 души очаква КНСБ на протестен митинг
  • 10 000 души очаква КНСБ на протестен митинг

Около 10 000 души ще участват в протестния митинг във вторник, организиран от КНСБ - това съобщи вицепрезидентът на синдиката Валентин Никифоров. Той каза още, че е поискана среща с премиера Сергей Станишев, на която представители на протестиращите ще поискат парламентът да оттегли новия Закон за събиранията, митингите и демонстрациите. Те се противопоставят и срещу внесените промени в Кодекса на труда, както и срещу решението за замразяване на бюджетните заплати.

В демонстрацията ще се включат протестиращи от 34 различни браншови организации. Това каза Никифоров и допълни, че протестиращите ще се отправят от няколко лъча, като ще блокират централни улици в София. На митинга ще присъстват различни сдружения от цялата страна, обособени в блокове: „Федерацията на независимите синдикати на миньорите, Синдикатът на българските учители, Съюзът на транспортните синдикати в България, здравните работници, Националното ловно-рибарско сдружение „Съединение", зърнопроизводителите и млеко производителите със своя обособен блок, другите участници ще бъдат в общото шествие".

През центъра на София ще премине демонстрация на автопревозчите - осем ТИР-а и два автобуса. Те ще се придвижат от "Цариградско шосе", на входа за Враца, до площад "Независимост". Никифоров изрази готовност на КНСБ за национална стачка, „ако това правителство или следващото не предприемат адекватни действия за реална подкрепа на българската икономика, за да се спрат тези масови съкращения".

Той заяви още, че в демонстрацията няма да бъдат допуснати политически партии и изявления.

Протестът ще продължи от 10.30 до 12.30 часа и ще премине от пл. „Македония", през бул. „Христо Ботев", до Министерския съвет.