10 000 дка горят между Поморие и Несебър, обявиха бедствено положение
10 000 дка горят между Поморие и Несебър, обявиха бедствено положение / снимка: Impact Press Group, архив
10 000 дка смесена гора и сухи треви горят между Поморие и Несебър
55889
10 000 дка смесена гора и сухи треви горят между Поморие и Несебър
  • 10 000 дка смесена гора и сухи треви горят между Поморие и Несебър

10 000 дка смесена гора - иглолистни, широколистни дървета, сухи треви и храсти, са обхванати от пожар в района между Поморие и Несебър. Огънят е тръгнал от селата Гильовца, Козичене и Горица, в чиито землища имало малки огнища.

Силният вятър пречи пожарът между Несебър и Поморие да бъде потушен. Стихията продължава да обхваща нови територии, а в труднопроходимите места не може да бъде допусната техника, съобщи за Дарик кметът на Поморие Иван Алексиев. Ситуацията в района обаче е овладяна.

Заради огъня заместник областният управител на област Бургас Атанас Терзиев обяви бедствено положение в района. Сформиран е Кризисен щаб, в който са включени началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението”- Бургас, кметът на община Поморие, кметът на община Несебър, началникът на ОД на МВР-Бургас.

От областна управа Бургас поискаха съдействие от базата в Крумово за хеликоптер за потушаване на шестте огнища около селищата Горица и Казичене. „Екипите потушават едно огнище, докато стигнат до другото огънят пак се разпалва от вятъра. Трябва ни хеликоптер, защото територията е пресечна и няма как в тези райони да влезе противопожарната техника”, обясни Алексиев.

По-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че два вертолета Ми-17 от авиобазата вече са се включили в гасенето. Командири на двата екипажа са бригаден генерал Златко Златев и майор Йордан Йорданов.

В гасенето участват още трите противопожарни служби на Бургас, Несебър и Поморие, както и над 100 доброволци, които гасят с лопати и мотики. Това са хора от съседните селища, чиито земеделски имоти също са унищожени от огъня.

По думите на Алексиев от стихията няма пострадали, но сред засегнатите площи има изпепелени множество частни лозя. Пламъците са обхванали площ от 10 000 дка - иглолистна и широколистна гора, сухи тревни маси и храсти.

Задимен е Дюлинският проход и затова движението през него трябва да е съобразено с усложнената обстановка.

Тази вечер и през нощта ще има дежурни екипи, които ще потушават отделни огнища в района.