/ iStock/Getty Images
Почти 16 млн. лева е общата сума от направената компенсация от 25 стотинки за зареждане на литър гориво (дизел, бензин, пропан-бутан, метан) към 25 юли 2022 г., съобщиха от НАП. Сумите от отстъпката за отделните видове горива са: бензин - 4 млн. лв., дизел - близо 5,5 млн. лв., пропан-бутан - 6,3 млн. лв., метан -  4150 лв.

Антикризисната мярка в помощ на физически лица, за която с актуализацията на бюджета бяха отделени 150 млн. лева, е предвидено да действа до края на годината, като започна на практика да се прилага от ранните часове на 9 юли. Така за 17 дни през юли за отстъпката са "изразходени" близо 16 млн. лева или средно около 1 млн. лева на ден.

Началото на периода, в който започна да се прилага тя, съвпадна с активния летен сезон, през който традиционно пътуванията са най-много във връзка и с годишните отпуски. Изчисленията на финансовото министерство са 150-те млн. лв. да са достатъчни за прилагане на мярката до края на 2022.

Според данните, постъпващи в НАП, има ръст в продажбите на количество горива като цяло, но каква е ситуацията по видове горива ще може да бъде отчетено след края на месеца.

От приходната агенция извършват анализ на процеса по предоставяне и отчитане на отстъпката с получаването на данни от всички бензиностанции в страната, които я прилагат. Самият процес на отчитане от страна на бензиностанциите започва от 1 август. Данъчната декларация, съгласно Закона за ДДС, подавана до 15-о число на следващия месец, ще се придружава от специален допълнителен документ, в който ще бъде вписван и доказван обемът (стойността) на направените отстъпки. В петдневен срок от приемането от страна на приходната администрация, сумата трябва да бъде възстановена на лицето, предоставящо помощта. От НАП уточниха, че на този етап няма затруднения при предоставянето на компенсацията от 25 ст. на литър и не са констатирани нарушения на правилата.

 
БТА