? 180 млн. спрени по ФАР след отнетите акредитации
? 180 млн. спрени по ФАР след отнетите акредитации / Sofia Photo Agency
180 милиона евро, а не 250 милиона евро, са средствата, които са спрени по програма ФАР след временното отнемане на акредитациите на двете агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това каза вицепремиерът Меглена Плугчиева пред депутатите от комисията по европейски въпроси. Плугчиева и министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова бяха изслушани от комисията по докладите на Европейската комисия за България. Вицепремиерът уточни, че не става въпрос за спиране на 250 милиона евро, защото от тази сума са извадени средствата за туининг-проектите, които са на стойност 70 милиона евро и те не се считат за застрашени.

В Брюксел е бил представен Плана на правителството за действие по САПАРД. Ако планът бъде одобрен, сред стъпките, които предстоят, е очакването ЕК да разреши от национални средства да се изплащат проектите и да се вдигне забраната върху всички мерки.

В следващите шест месеца ще се търсят решения на конкретни въпроси като финансирането на политическите партии, взаимодействието на ДАНС с прокуратурата и МВР, по ясното разписване на функциите на участниците в досъдебното производство, за по-ускорено съдебно производство, както и за изпълнение на препоръките в доклада към комисията "Кушлев" и Сметната палата, отбеляза министър Гергана Грънчарова.