Въвеждат магистърска степен по защита на потребителите в университети в ЕС
Въвеждат магистърска степен по защита на потребителите в университети в ЕС / снимка: Sofia Photo Agency

Българският еврокомисар Меглена Кунева, която отговаря за защитата на европейските потребители, въвежда магистърска степен по защита на потребителите в университети в Европейския съюз, съобщава БТА.

Това съобщи самата тя в слово пред студенти в университета в град Колмар, столицата на френския департамент Горен Рейн.

Следването по тази специалност ще се подкрепя от специална програма на Европейския съюз и на първо време ще се изучава в университети в 9 страни членки на Европейския съюз - Германия, Франция, Испания, Белгия, Дания, Холандия, Великобритания, Полша и Румъния.

Целта на програмата е записалите специалността младежи да бъдат обучавани по потребителски проблеми и да прилагат наученото при работа в бизнеса, в държавната администрация, в потребителски организации.

Студентите ще изучават икономика и маркетинг, свързано със защитата на потребителите законодателство, поведение и психология на потребителите и други предмети.

Досега такава специалност не е имало в европейски университети и въвеждането й ще запълни една празнота. Представители на бизнеса, държавни служби и потребителски организации вече са изразили голям интерес към наемане на работа на завършилите специалността.