Стоянов: Не чакайте да ни изключат от ЕНП
Стоянов: Не чакайте да ни изключат от ЕНП / netinfo

СДС няма да бъде изключен от Европейската народна партия, обяви лидерът на синята партия Петър Стоянов след заседание на Националния съвет.

Вчера Стоянов е обсъдил в Брюксел с председателя на европейските десни Вилфрид Мартенс присъединяването на СДС към консервативното Движение за европейски реформи, което има намерение да сформира собствена група в Европейския парламент. Ето какво каза още Стоянов за разговорите си в белгийската столица:

„Присъединявайки се към Движението за европейски реформи, ние го направихме по три ясни условия и това беше широко разгласено в България. Първото условие беше, че ние продължаваме да бъдем лоялен член на Европейската народна партия, нещо което потвърдихме и сега, което се знае в Брюксел и нещо, което извежда извън въпрос слуховете относно някакви стълкновения, битки, баталии, санкции и т.н. Категорично не сме партия, която може да стои в ъгъла и да чака да и бъдат давани нареждания как да гласува.

Аз мисля, че ръководството на Европейската народна партия оцениха това високо. Ние имаме свое мнение, защитаваме това мнение. То е основано на лоялността към Европейската народна партия без всякакво съмнение.

Никакви илюзии нямаме тук, но пак твърдя, имаме самочувствието на партия, на хора, които могат да защитават европейските интереси в европейски контекст, т.е. да участват в един голям европейски дебат. Не да се държат като провинциални народни представители, да чакат какво ще им бъде казано. България не е провинция на Европа, България е вече част от Европа и трябва да имаме самочувствие”.