Сп. „Икономист”: След лобиране тонът на доклада на ЕК беше смекчен
Сп. „Икономист”: След лобиране тонът на доклада на ЕК беше смекчен / снимка: dariknews.bg

По стандартите за любезност на Брюксел, това беше доста остро, пише британското списание "Икономист", коментирайки докладите на Европейската комисия за България и Румъния. Изданието нарича докладите критични, но пише, че след интензивно лобиране тонът е бил смекчен в сравнение с изтеклите проектодоклади. Европейската комисия се отказа от ясното предупреждение, че България рискува шансовете си да се присъедини към еврозоната и към Шенгенското пространство за безвизово пътуване, пише "Икономист".

Българският премиер приветства смекчения език на доклада за неговата страна и обеща "план за действие", продължава списанието. Външни наблюдатели "се отнасят с оправдан скептицизъм към всички обещания за подобряване на положението, както и към жестовете като назначаването на уважавания бивш посланик Меглена Плугчиева за вицепремиер, отговарящ за използването на еврофондовете", се казва в статията на британското издание. Според него въпреки разместванията в управленския апарат и скъпо рекламираните инициативи, въпреки това, което на хартия изглежда като правилни закони и процедури, очевиден остава фактът, че българските усилия почти не са довели до видими резултати като осъждане на извършителите на измами или на корумпирани служители.

Макар Брюксел да е разочарован и дори ядосан заради представянето на двете страни след влизането им в ЕС, еврократите не са сигурни какво да правят, се казва в заключение в статията.

Вижте повече тук.