Призив на ЕП за премахване на границите за здравното обслужване в ЕС
Призив на ЕП за премахване на границите за здравното обслужване в ЕС / netinfo

Европейският парламент днес даде пълната си подкрепа за законова рамка за осигуряване на трансгранично здравно обслужване на гражданите, съобщи пресслужбата на ЕП. Според евродепутатите така най-добре може да гарантира

навременния достъп на пациентите до подходящо и висококачествено здравно обслужване, развитието на осигуряването на трансграничните медицински услуги и стабилността на финансирането на здравното обслужване. Това също е най-добрият начин да се използват оптимално здравните ресурси и да се ускори достъпа до лечение.

Депутатите приеха резолюция за трансграничното предоставяне на медицински услуги, която съдържа препоръките им към общата законова рамка за здравните услуги, която Европейската комисия подготвя в момента.

Много европейски граждани, които са се лекували в държава членка, различна от тази, в която живеят, след това имат проблеми, свързани например с възстановяването на медицинските им разноски. В отговор на многобройни жалби от пациенти Съдът на

Европейските общности е произнесъл поредица от решения от 1998 г. насам, които дават право на гражданите да получават медицинско обслужване независимо къде се намират в ЕС и медицинските им разходи в чужбина да се възстановяват по техните национални здравноосигурителни схеми.

По време на дебата за резолюцията на 12 март Антония Първанова /България/ настоя от името на Алианса на либералите и демократите в Европа за включване на обща харта на правата на пациентите в бъдещото европейско законодателство и въвеждане на

подхода "обслужване на едно гише", което ще улесни пациентите при подаване на жалби в различни страни членки.

Днес ЕП подкрепи измененията към проекторезолюцията, предложени от. Първанова и нейния холандски колега Юлц Маатен от името на АЛДЕ, по тези две теми.

По време на дебата на 12 март комисарят Маркос Киприану каза, че първите стъпки във връзка със законодателството най-вероятно ще бъдат предложени от ЕК в края на тази година.